Potkan tmavý

Posted on

potkan tmavý

Potkan tmavý (staršie potkan čierny, (?) potkan povalový; zastarano krysa obyčajná; ľudovo krysa je druh z čeľade myšovité. Často sa zamieňa s potkanom hnedým, ktorý ho dnes vytláča najmä vo veľkých mestách.

Žije po celom svete, hlavne v suchých a teplých horných častiach budov, na povalách a sýpkach. Vytvára si hniezdo z vetvičiek a trávy. Základné sfarbenie je čierne, existujú ale aj hnedé odtiene. Je dlhý 16 – 24 cm, chvost má dlhší ako telo. Obratne skáče a lezie, vylezie aj na stromy. Živí sa najmä rastlinami, ale prežije aj na hmyze, odpadkoch, zdochlinách a podobne. Žije v 20- až 60-členných skupinách.

Blchy na jeho tele boli v stredoveku častým rozširovateľom moru.

 

Koncom 18. a začiatkom 19 storočia vymizol potkan tmavý z väčšej časti Európy. Zvýšená lodná doprava a nedodržiavanie hygienických opatrení umožnilo jeho nový príliv do Európy. U nás sa vyskytuje len zriedka, hlavne v dunajských prístavoch, v ČR pozdĺž rieky Labe od Ďěčína po Prahu.

Srsť má hnedošedú, špicatý pysk, veľké oči, ušnice veľké (prehnuté dopredu presahujú oči), chvost má tenký, dlhší ako telo. Dĺžka tela je 14 – 23 cm, maximálna hmotnosť 250 g.

Pohlavne dospieva v troch mesiacoch, brezivosť trvá tri týždne, má 6 – 10 mláďat, laktácia trvá 3 týždne. DÍžka života je 2 roky, maximálne 4 roky.

Má dobrý čuch, výborne šplhá a skáče, zriedka pláva a vyhrabáva nory.

Je všežravec, prednosť dáva zrnu a múke. Bez pitia vydrží aj niekoľko dní. Úkryty máva na povalách, podstrešných priestoroch, na stromoch.

Rozširuje sa lodnou dopravou a inými dopravnými prostriedkami.